Tulpaner i kruka

Vilket underbart väder. Nu kommer det fullständigt att exploderar i rabatterna. I krukorna har tulpanerna kommit ganska långt och jag följer dem med nästan sjukligt intresse.

Jag pytsar ut lite tulpankrukor här och var. I den stora kommer så småningom en hosta som tar god tid på sig, såsom hostor gör.

Pingstliljorna står i knopp och kommer alldeles snart slå ut.

Lilla älsklingen Fanny har koll på matte hela tiden.

Jag önskar dig en riktigt härlig fredag!

Vaktombyte i rabatterna

Nu är det full fart i rabatterna. Narcissus 'Thalia' trivs hos mig och börjar visa sina knoppar. Så fina redan nu.

Lite oskarp bild på vildtulpan 'Turkestanica' som är en tidigblommande sort. 

Jag har inte direkt något hav, men fler och fler blir de för varje år; vårstjärnorna.

Krokusarnas tid är snart förbi. Krokusar är bra tycker jag. Blommar tidigt och försvinner relativt snabbt.

Små restauranggäster har bråda dagar. Fågelmatare från Wildlife Garden.

I lila toner

På min bänk samsas penséer och irisar i lila toner.

Är den inte helt fantastisk i färgen? Nu minns jag inte vad den heter, men den ska med säkerhet petas ned i rabatten när den blommat klart i krukan.

Ha en fin mitt-i-veckan-dag. Här inleds dagen med skissande och senare en konsultation i en gammal trädgård. Spännande!

 

 

Krusiga penséer

I förra veckan gick jag omkring och pep om att jag minsann också ville ha krusiga penséer, men inte kunde hitta några. Jag behövde inte pipa så länge innan min kära vän Åsa (@gardenasa på instagram) kom med dessa skönheter.

Urläckra, tycker jag.

Entrésidan idag. Svart, grön och lite kopparfärgad. Olvonbuskarna har massor av blomknoppar och klätterhortensians knoppar brister snart.

Visst är dom snygga i sin svarta kruka? Krukan har jag nyligen köpt på Flyinge Plantshop.

Ha en fin tisdag! Idag ska jag arbeta med planeringen av min idéträdgård på Malmö Garden Show. Det börjar närma sig....

 

Disig morgon

Efter en söndag med strålande sol, vaknade vi upp till denna disiga morgon. Inte mig emot. Jag tycker det är jättevackert.

Igår klippte jag ner mina prydnadsgräs, målade krukor och planterade några penséer. 

Mina julrosor står inte på bästa stället. Det är alldeles för torrt under magnolian. Men, denna blekt gula och en härlig livskraft. 

Ha en fin start på veckan!

Snöklockor - Leucojum vernum

I går morse var jag med om en häftig upplevelse. Jag fick följa med ett gäng trädgårdsentusiaster och titta på södra Sveriges största bestånd av snöklockor. De växer i en privat trädgård strax utanför Staffanstorp. 

De första snöklockorna planterades av en släkting till gårdsinehavarna på 1870-talet. Tänk om han hade fått se hur det ser ut idag. Undrar om detta var hans dröm och vision.

Gårdsinehavarna har i tidigare generationer delat plantorna och på så sätt hjälpt till att skapa det stora beståndet.

Behöver jag säga att det var alldeles fantastiskt.

Här skymtar den gamla gården i gult skånskt tegel.

Precis när vi skulle gå  solen trängde solen igenom molnen och klockorna glittrade.

Önskar dig en skön söndag. Nu ska jag slänga mig i soffan efter ett rejält pass i trädgården. 

I helgen ska det klippas

Nu är det dags att klippa ner de stora gräsen. Det kommer se lite tomt ut i början, men man vänjer sig snabbt. Det börjar faktiskt se lite risigt ut. Anledningen att man inte klipper ner dem på hösten är förutom skönhetsvärdet på vintern, att de riskerar att ruttna av fukten som då tränger ner i roten. Den faran är dock över nu, åtminstone i Skåne.

Jag klippte ner hakonegräset för några dagar sedan. Nu syns alla tidiga vildtulpaner 'Turkestanica' som snart kommer att blomma.

Jag önskar dig en riktigt skön helg, med hopp om långa stunder i trädgården. Själv ska jag gå på dammiddag i kväll och ha gäster i morgon kväll. På söndag utlova sol och 12 grader. Då ska jag minsann vara i trädgården hela dagen. En riktigt härlig och kul helg, med andra ord.

Frostnupen morgon

Efter en natt med ett par minsugrader vaknar vi till en frostnupen trädgård och is i fågelbadet. 

Lilla idegransklotet ser ut att må bra. Detta är gjort av tre småplantor av sorten 'Hilli'. Det växer inte fort, det kan jag lova.

Solens strålar letar sig in. Det kommer bli en fin dag.

Nu blir det krokusbilder varje dag......

Penséerna är också lite stukade efter natten. Men, penséer är tuffingar och har snart repat sig.

Ha en fin torsdag. Idag åker lilla Tiffany, som vi har passat denna veckan, hem. Det kommer bli så tomt. Hon är så mysig och det gick minsann snabbt att vänja sig att ha henne omkring sig. 

Ha en fin torsdag!

Krokusarna på topp

Nu är krokusarna på topp. Jag har både tidigblommande och senblommande för att få så lång blomning som möjligt. Ovan syns 'Blue Pearl' och en mörklila som jag inte kan namnet på.

Jag minst en trädgårdsrunda varje dag för att följa allt som händer. Vackra dagar som denna blir det flera rundor. En av fördelarna med att arbeta hemifrån.

Idag är är det riktigt härligt och jag har just satt mig på kontoret igen efter att jag intagit lunchen i trädgården.

Ha en fin onsdag! Här ska det planeras trädgårdsbesök i grannbyarna i eftermiddag. Makalöst trevligt!

Pingstliljor och penséer

Pingstliljor på gång. Dessa har jag inte drivit upp själv, utan köpt precis som de är nu. Jag hoppas de är vackert blekgula.

Nyplanterade små penséer. Jag skapar lite mer vår i trädgården för varje dag.

Annars är jag lite knäckt över att autofokusen på mitt favoritobjektiv har gått sönder. Lämnade in det i går, men det kan som bekant ta flera veckor. Det kunde väl hänt i januari, inte nu när våren kommer och jag vill fota hela tiden. Nåväl, jag står inte utan men kan inte ta samma typ av bilder.

Ha en fin tisdag!

 

Tulpaner i krukor

Brrrr, det blev en ganska kylig helg. Tack och lov blev det inte så mycket av det utlovade snöfallet i går kväll. Jag var grejade i trädgården i lördags eftermiddag. Jag har nu börjat klippa ner prydnadsgräsen. Det går att vänta några veckor till, men visp så har de satt i gång att växa.

Trots några lite kyligare dagar händer det grejor i krukorna. Så här ser det ut i krukorna utanför mitt vardagsrum.

Liten Fanny på språng.

Myran.

Sist, men inte minst, Tiffany. Tiffany är Fannys dotter som är två år. Gissa om vi är glada att få passa henne denna veckan.

Trädgårdsvy, krokusar och snöklockor

Fågelbadet är städat och det har badats så mycket att det är dags att fylla på nytt vatten ser jag.

Får jag presentera Fannys dotter, Tiffany. Vi har äran att passa denna underbara lilla vovve i en  vecka. I min värld kan man inte bli sötare.

Det är något med ljuset. Det går inte att missta sig att detta faktiskt är en vårbild. Bokhäckarnas kopparfärgade blad bildar en fin fond till vårlökarna.

Ni får ursäkta mig om jag tråkar ut er med krokusbilder. Jag kan bara inte motstå att fotografera dem. 

Jag kan inte direkt skryta med ett hav av snöklockor. Två små bestånd har jag, men oj så nöjd jag är med dessa. Förhoppningsvis bestämmer de sig för att stanna och bli fler.

I går höll jag en föreläsning för Landskrona Trädgårdssällskap. Oj, så mycket folk det kom. Himla roligt! Publiken var jättetrevlig och jag hoppas innerligt att de gick därifrån med lite nya tankar och fulla av inspiration.

Önskar dig en fin fredag!

Penséer och föredrag

Nu har startskottet gått för penséerna  hos mig. Jag ville ha många fina med vågiga blomblad. Jag fick tag i en. Det var den sista på Ulriksdals slottsträdgård. Jag hoppas innerligt att jag kan hitta några här hemma också. De är ju så ljuvligt fina.

Några riktigt mörka fick också följa med hem. Men, man kan inte ta med sig hur mycket som helst i en kasse på flyget, så även av dessa behöver jag fler. Förra året fick jag faktisk inte tag i dessa mörka alls. Än lever hoppet.

I kväll, kl 19, har jag den stora äran att hålla ett fördrag om trädårdsdesign för Landskrona trädgårdsförening. Varmt välkomna!

Krokus 'Crem Beauty'

Krokus 'Cream Beauty' är så vacker. Den blekgula färgen är så mild och fin och gör sig extra bra bland julrosorna.

Ja, det blir många krokusbilder nu. Dessa tidiga vårblommor får extremt mycket uppmärksamhet. Det är ju inte så mycket annat som konkurrerar. Sen hjälper det såklart till att man är helt överlycklig att det äntligen har börjat leva i trädgården igen.

Krokus 'Blue Pearl'

I helgen har jag och maken varit på snabbvisit i Stockholm. Två nära och kära vänner firade sina 50-årsdagar. Jättetrevligt! Vi hann med firande, lantlig vistelse och på väg till Arlanda, ett stopp på fantastiska Ulriksdals Slottsträdgård

Gissa om jag var snabb ut i morse för att se vad som hänt nu när vi varit borta i  hela 1 1/2 dag. Krokus 'Blue Pearl' poppar upp både i rabatterna och i krukan. Tillsammans med 'Cream Beauty' är det en favorit.  

 

Trädgården i morse. Ett tunt frosttäcke som snart är borta. Det kommer inte bli en jättesolig dag, men flera plusgrader gör mig nöjd.

Ha en fin start på veckan!

Förberett för kogödsel

Nu är alla perenner nerklippta och planteringarna är redo för ett lager kogödsel.  

Bokhäckarna är fortfarande täta och fina. Lite längre fram blir de glesare och färgen mattas av. 

Lilla Fanny på språng. Det är så trevligt med sällskap i trädgården.

 

Önskar dig en fin fredag! Nu tittar solen fram här och jag ska ta en paus och ge mig ut i skogen med flickorna.

 

Buxbom och ligusterklot

I bilden syns ett buxbomsklot och ett ligusterklot. Det råder ingen tvekan om att buxbomsklot är det snyggaste av de två. Men, med tanke på den förhatliga buxmobssvampen så är det bra med mångfald. 

Just detta ligusterklotet har nu äntligen fått ett tätt grenverk, vilket gör att det får en distinkt form även utan blad. 

Idag har vi lovats 8 grader. Inte alls dumt. Det är vår, det är vår, det är vår....Jag ska dessutom lämna över en trädgårdsritning idag. Det är alltid lika roligt.

Ha en fin torsdag! 

Japansk starr 'Ice Dance', Carex 'Ice Dance'

Efter förra vintern såg min japanska starr, Carex 'Ice Dance', inte speciellt roligt ut. Jag tänkte om det vår så den tänkte uppföra sig så fick den minsann åka ut. Jag krattade ur så mycket brunt jag kunde och den repade sig och blev hur fin som helst.

I år ser den betydligt bättre ut och jag är så belåten. Den får vara kvar och jag kommer att fortsätta rita in det i andras trädgårdar. Det är ju så trevligt att den är vintergrön och inte ett ogräs tränger sig igenom.

Ha en fin onsdag!

Vildtulpaner och krokusar

De har kommit ganska långt de tidiga vildtulpanerna 'Turkestanica". Både de som står i kruka....

.....och i rabatterna, 

Jag hade glömt vilken färg på krokus jag planterat i trätunnan. Blev jätteglad att de var de små blå.

Även i rabatterna börjar det skymta lite blått.

Jag myser riktigt när när jag tittar till tulpanerna som står i skjulet. Förra året ruttnade många bort, men i år ser de ut att ha klarat sig bättre. Det är helt klart en viktig faktor att de står under tak. Förra året stod de vid husgaveln och som jag hoppades skulle räcka, men det gjorde det inte.

Nu har vi några kalla dagar, visserligen plusgrader, men när det är 3 grader och mulet så är det ganska rått. En dag med lite sol hade inte suttit fel.

Ha en fin start på veckan!