Hejdå januari!

Vi säger hejdå till januari och välkomnar februari. Inga som helst problem säger jag. Januari är inte min favoritmånad direkt. Jag får alltid en liten dipp när julsakerna är nedplockade och det är mitt i mörkaste vintern. Energinivån är tämligen låg. Februari innebär dock ljusare dagar och inte minst att våren närmar sig. "Köpetulpanerna" brukar vara som bäst i februari och tack och lov finns det massor av fina lökar att driva upp inomhus. Måste nog fira in februari med ett besök till en blomsteraffär.

Ha en fin dag! 

Klot av idegran och hakonegräs

Visst är det snyggt också på vintern, hakonegräset? När det gäller att skapa en trädgård med vinterfägring handlar det inte bara om att välja vintegröna växter. Vinterfägring ger också växter som in sitt vissna tillstånd behåller en vacker struktur. 

Hakonegräset är ett sådan växt. Underbart grön och frodig på sommaren och vackert halmgul på vintern. Här har jag kombinerat gräset med vintergröna idegransklot och bambu. Färgstarkt på vintern! Gräset klipps ner först på våren. Jag har planterat vårlökar som tar vid den period gräset är nedklippt och inte hunnit växa upp.

Liten Fanny är lika vacker året om. Bästa vinterfägringen!

Ha en fin tisdag!

Irisar i kruka och toner i blått, grönt och brunt

Bakom vårt matbord har vi en rad med köksskåp på väggen. Skåpen rymmer massor, men skapar också en trevlig hylla att ställa vackra saker på. 

Just nu går färgskalan i blått grönt och brunt. Knallblå irisar i ett saltglaserat Höganäskärl. Jag matchar med Iitalas lyktor Kivi. Jag minns inte vad den gröna heter men den blå heter 'rain' och den bruna 'sand'.

Stora saltglaserade kärl från Wallåkra. Ja, som ni ser klappar mitt hjärta för skånskt saltglaserat stengods. Det lilla päronet av Bertil Andersson (Höganäs) är en "mittiprick-present" som jag fått av kära vänner. Älskar det verkligen!

Idag ser jag fram emot en "After work" med härliga trädgårdsvänner. Det ser dessutom ut som vi äntligen får en soligt dag. Härligt!

Ha en fin fredag!

Krokusar i kruka

i höstas planterade flera krukor med tulpaner. I två av dem satte jag även krokus. Varför satte jag inte fler? Hu tänkte jag då? Jag var nog lite lat, som vanligt. Nåväl jag får vara glad att jag i alla fall har några krokusar i kruka att glädja mig åt. Ja kan knappt tro att vi faktiskt inlett en ny trädgårdssäsong.

Krukorna har tidigare stått under tak, men nu har jag burit fram dem till altanen. Krukorna med enbart tulpaner får stå kvar under tak ett tag till. Anledningen att de står under tag är att jag inte vill att de ska bli för blöta.

 

Blåbärsris i ett höganäskrus

Båbärsris i kombination med tuplaner är en klassiker som alltid är vackert. Men liksom tulpanerna är vackra alldeles för sig själva så tycker jag att blåbärsriset är jättevackert i all sin enkelhet. På senaste skogsrundan plockade jag en bukett som nu står i ett gammalt höganäskärl.

Att ta in blåbärsris ger mig aningar om vår och ljusare tider.

Nu ska jag sätta på kaffepannan. Jag har kunder på ingående och en eftermiddag med designdiskussioner framför mig. Kul!

Kärleksört 'Matrona'

En tur i trädgården idag. Spanar efter snödroppar, vintergäck och krokusar. Men, snyggast idag tycker jag nog att kärleksörten är.

Sorten heter 'Matrona' och är vacker i alla stadier, inte minst i det sista. Kopparfärgade stjälkar och mörkt vinröda blomklasar. Så snyggt. Matchar kopparlönnen så fint.

Litet idegransklot. Efter den förödande buxbomssjukan har jag provat lite olika arter att forma till klot. Av liguster får man snabbt fina klot, men tyvärr drabbas mina ligusterklot också av en svamp. Inget de dör av, men de tappar bladen och ser ganska tråkiga ut. Jag har därför satsat på flera idegransklot.  Inget går upp mot buxbom, men idegranskloten är både tåliga och vintergröna. 

Flickorna är såklart med i trädgården. De snusar runt, skäller på förbigående och äter fågelmat.

Nytt objektiv och testfoton

Söndag eftermiddag. Jag provfotar med ett nytt objektiv. Jag klarar mig för det mesta alldeles utmärkt med mitt 24-70-objektiv. Ibland är det dock trevligt att kunna zooma lite mer. Jag har därför köpt ett 70-300. Det tar lite tid att "lära känna" ett nytt objektiv. Snart är vi förhoppningsvis kompisar.

Plus fyra grader och regnet hänger i luften. Men, det blåser inte och det är riktigt skönt ute. Inomhus har jag startat projekt rensning. Det gäller att passa på under januari och februari. När mars kommer vill jag bara vara ute i trädgården. Jag har gjort upp en lista med alla utrymmen som ska gås igenom och mjukstartade med en garderob i gästrummet. 

Ha en fin söndagkväll!

Januarisolen värmer faktiskt

Fredag och sol. Vilken bra kombination. Det kliar i fingrarna på mig att fixa och dona lite i trädgården. Löven får ligga kvar och förmultna och skydda i rabatterna, men nedblåsta kvistar skulle jag ju kunna samla ihop. Men, det är inte helg ännu. Jobbet kallar. En sväng med kameran var ju dock alldeles nödvändigt, även om solen är för skarp för riktigt bra bilder,

Men tänk, jag kunde gå omkring en lång stund i bara ylletröja. Jag fick vårkänslor på kuppen och hoppas kunna dricka mitt kaffe ute idag. 

Önskar dig en skön fredag. Nu måste jag jobba undan lite så att jag kan åka och köpa en stor bukett nya tulpaner till helgen.

Ruska och bruna toner

Nu har jag läst det på mer än ett ställe, att brunt spås bli en stor färg 2017. Det passar mig alldeles utmärkt. Dels gillar jag verkligen brunt och dels har jag en hel del bruna saker i mitt hem. Men, det gäller att använda brunt på rätt sätt så att det inte blir "muggigt" och tråkigt.

Som jag nämnt tidigare gillar jag att kombinera brunt med blå toner. Blå anemoner och hyacinter är fräscht till det bruna. Jag har också kompletterat min (alldeles för stora) samling av Iittalas Kivi-lyktor med färgen "rain" (närmast i bild). 

Kanske har du precis som jag vuxit upp med Arabias servis 'Ruska', eller så kanske du har skåpen fulla hemma redan. 'Ruska'  var en omåttligt populär serie i stengods av Ulla Procopé som började tillverkas 1961 och var i produktion ända till 1999. Det finns oändliga mängder Ruska på marknaden och 2:a handsvärdet har varit dåligt. Men, jag tror att det kommer att ändras. Jag tror att Ruska är på väg tillbaka. 

Kaffekoppen är enkel och vacker i formen och dessutom mycket god att dricka ur. Det kallar jag bra formgivning. Jag fick plötsligt ett sug efter egna Ruska-koppar och nu har jag minsann ropat hem några på Tradera. Och ja, de är ju dessutom bruna.

Jag läste på Viktora Skoglunds blogg att hon tyckte att det var svårt att vara trädgårdsbloggare i januari. Jag kan inte annat än att hålla med henne. Ni får därför stå ut med lite fler inomhusbilder en tid framöver.

Minusgrader och sol på gång

Wow! Vilken vacker vinterdag vi haft idag. Några minusgrader och sol. Perfekt! Dagens bilder tog jag strax innan kl 9 i morse innan solen riktigt hade kommit upp. 

Ingen större skillnad på bilderna, men plötsligt kom koltrastarna tillbaka och ville vara med på bild. Koltrastarna "curlas" med färdigskalade solrosfrön på marken, talgbollar och äpplen "en masse". 

Önskar dig en fin start på veckan.

Tulpanens dag

Idag firar vi tulpanens dag med denna bukett i rosa toner. Långpromenad i skogen med sol, hundar, man och tonårsson fyllde på energireserven. 

Vi hade gäster i fredags, men resten av helgen har vi bara myst hemma. Det passar mig alldeles utmärkt just nu. Att jag dessutom är en riktig hemmakatt gör ju inte det hela sämre. Vi går promenader, läser, kollar film och dricker ömsom kaffe, ömsom the, ömsom vin. Jag börjar dock ladda för en utrensning i skåpen.....det är så skönt när det är gjort.

Ha en fin tulpanens dag!

Blå toner i januari

Ni som känner mig och har följt mig på bloggen länge vet att jag går igång på blå toner i januari. Det är samma visa i år. Denna bilden är dock något år gammal, men det kommer se precis likadan ut i år när mina nyinköpta irisar slår ut.

Jag önskar dig en fin fredag. Här blir det jobb hela dagen, men i kväll firar vi min mor och min käre make hemma hos oss. 

Blå hyacinter och krokusar som tittar upp

Det svänger hit och dit. Igår hade vi nästan snöstorm, medan jag idag nästan, med betoning på nästan, fick lite vårkänslor när solen tittade fram.

Krukan med hyacinter flyttar jag in och ut. När det är många minusgrader på gång flyttar jag in dem medan de dagar som denna får stå ute och lysa.

Idag gjorde jag också min första lökspaning. Jippi! Under magnolian tittar mängder med krokus upp. Jag la tillbaka löven igen. Tänkte att de nog kan behöva ett lite täcke.

I mina planterade krukor har tittar också krokusarna upp. Av detta fick jag en riktigt energiboost. Hoppet lever!!!

Lite snö i Skåne

Så kom det lite snö till Skåne. Det kunde blivit ljust och vackert, men helgen har varit extremt dimmig och disig och inte alls krispig och klar. Flickorna och jag går en runda i trädgården. Jag är glad för alla fåglar som gästar restaurangen. Koltrastarna är bedårande.

Det är fler som uppskattar fågelrestaurangen. Här dammsugs marken på jordnötter.

Vi har haft en mycket lugn och skön helg, något som passar mig. Jag är en riktig hemmakatt. Igår firade vi dock makens födelsedag och hade fullt hus på kvällen. Jättetrevligt. 

Jag är väldigt förtjust i min fågelmateren från WIldilfe Garden. Den är både snygg och praktisk. Rymmer hela 6 liter, vilket gör att man inte behöver fylla på stup i kvarten. Perfekt för en latmask som mig.

Bitande kall trettondag

Trettondagen blev bitande kall i år. Vi hade -12 grader i förmiddags. Solen kom dock fram och det var helt vindstilla. Flickorna (vovvarna) och jag fyllde på mat till fåglarna och njöt en stund i trädgården innan vi började frysa.

Jag är lite sur på mig själv som glömde ta in fikonet som står i kruka och den lilla japanska lönnen. När det varnas för riktigt kallt väder brukar jag ta dem i förrådet. Håller tummarna att de klarat sig. Härdigheten blir ju sämre i kruka. 

Carex 'Ice Dance', ligusterklot, bambu och hortensia 'Limelight'. 

Men, såhär lever vi helst livet idag. I alla fall om man är en liten Norrwichterrier. 

Nu ska jag sätta på kaffet eftersom jag ska ha finbesök idag. Härliga Elin (med superfina bloggen Trädgårdstid) kommer hit en sväng idag. Prat, prat, prat o prat. 

Ha en fin trettondag!

Julrosor på gång

Det händer inte så mycket i trädgården just nu. I januari vilar både jag och trädgården. Vissna löv får ligga kvar och bilda skyddande täcke för att så småningom multna och ge näring och struktur till jorden. Jag ser att det blåst ner ner en del grenar från pilen. Dem ska jag faktiskt samla ihop. 

Lite händer det faktiskt. Julrosorna har börjat visa sina knoppar. På vissa ställen vet jag att tidigblommande julrosor redan blommar.

Solen strålar har letat sig ner i trädgården. Ljuset är hoppfullt och härligt. Vintergröna julrosor, hasselört och skuggröna är fint mot de brun nyanserna. Plantorna med alunrot står kvar i sina plastkrukor. Jag saknade faktiskt större krukor att plantera dem i. Hoppas de klarar sig. 

Idag jobbar jag på förmiddagen, men i eftermiddag ska jag åka till stan och mysa med min 14-åriga lilla tjej. Ha en fin tisdag!